beschrijving van een proces

De twaalf probleemtypen van Jere Brophy: beschrijving van een proces

Kees van der Wolf stuurde de beschrijvingen van de 12 typen van Brophy naar Portugal. Daar ligt een tekst dan 2 ½ maand op je atelier. Zo nu en dan kijk je er vluchtig naar, om het beschrevene onmiddellijk weer te vergeten. Ik liep er met een grote boog omheen om in de startfase zoveel mogelijk ruimte te behouden.

In de volgende maanden wordt het een komen en gaan van voorstellingen, vormen, kleuren en ritmes. De schilderingen worden beweeglijker, opener. Het is op dat moment een kwestie van uitstellen, afwachten en geen conclusies trekken. Van wachten tot de beelden zo dwingend worden dat ze zich aan je opdringen. Je ervaart dat de schilderijen “zichzelf gaan maken”.

Op de school van Tolstoi’s landgoed Janasja Poljana hing de tekst: “You think you are leading, but it is you being led.” Dit geeft goed weer wat er in deze fase plaatsvindt. Na ongeveer 10 weken komt het moment dat je jezelf omringt met een overvloed aan schilderijen en je, in de woorden van Rilke, op de rand van de cirkel durft te gaan staan, om jezelf te proeven.

Samen met mijn vrouw, die het schilderproces heeft gevolgd, werd een keuze gemaakt voor de 12 uiteindelijke typen.
Terugblikkend vond ik het een moeilijke, maar mooie opgave (uitdaging)om te zien of je 12 zulke verschillende typen kunt verbeelden. Het is alsof je op 12 verschillende manieren in een spiegel hebt gekeken.
Frederik Beerbaum

www.beerbaumart.com

  • All
  • Geen categorieën